NAOC Open IR
天文观测数据开放共享政策与策略分析研究
万望辉1; 崔辰州1; 乔翠兰2; 赵永恒1; 郝晋新1; 薛艳杰3
2015
Source Publication天文研究与技术
ISSN1672-7673
Volume12Issue:3Pages:364
Abstract当代天文学已经进入数据密集型和数据驱动的时代。随着我国天文学研究的不断发展,国内自产的天文观测数据呈现爆炸式增长的趋势。将天文观测数据资源集成并推动数据资源与应用服务的共建共享,建立健全符合科学发展规律的数据资源开放共享政策与制度,使天文科技资源得到高效有序的管理和使用,对国内天文学研究和科普教育的发展至关重要。在充分调研各国政府、部门和国际组织有关政策的基础上,剖析了国外科学数据 “完全与公开”的共享原则,介绍了我国科学数据共享有关的管理规定和当前状况,重点论述国际各大天文望远镜项目和天文数据中心天文观测数据资源开放共享的有关政策。对国内天文观测数据资源和开放共享的现状以及存在的问题进行了分析和总结。对我国天文观测数据资源共享工作发展和政策制定提出了具体建议。
Language英语
Document Type期刊论文
Identifierhttp://ir.bao.ac.cn/handle/114a11/38606
Collection中国科学院国家天文台
Affiliation1.中国科学院国家天文台
2.华中师范大学
3.中国科学院
First Author AffilicationNational Astronomical Observatories, Chinese Academy of Sciences
Recommended Citation
GB/T 7714
万望辉,崔辰州,乔翠兰,等. 天文观测数据开放共享政策与策略分析研究[J]. 天文研究与技术,2015,12(3):364.
APA 万望辉,崔辰州,乔翠兰,赵永恒,郝晋新,&薛艳杰.(2015).天文观测数据开放共享政策与策略分析研究.天文研究与技术,12(3),364.
MLA 万望辉,et al."天文观测数据开放共享政策与策略分析研究".天文研究与技术 12.3(2015):364.
Files in This Item:
There are no files associated with this item.
Related Services
Recommend this item
Bookmark
Usage statistics
Export to Endnote
Google Scholar
Similar articles in Google Scholar
[万望辉]'s Articles
[崔辰州]'s Articles
[乔翠兰]'s Articles
Baidu academic
Similar articles in Baidu academic
[万望辉]'s Articles
[崔辰州]'s Articles
[乔翠兰]'s Articles
Bing Scholar
Similar articles in Bing Scholar
[万望辉]'s Articles
[崔辰州]'s Articles
[乔翠兰]'s Articles
Terms of Use
No data!
Social Bookmark/Share
All comments (0)
No comment.
 

Items in the repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.